Equipa3_Blog_Wat_is_een_BEN_woning_nu_eigenlijk

Wat is een BEN woning nu eigenlijk?

Wil je een nieuwe woning bouwen? Dan gebeurt dit tegenwoordig standaard volgens de BEN-principes. Wat betekent dit? Wat is een BEN woning nu eigenlijk?

BEN of Bijna Energie Neutraal

De afkorting BEN staat voor Bijna Energie Neutraal. Eind 2013 kwam dit woord de bouwsector in Vlaanderen binnengewaaid. En sinds 2021 wordt elke nieuwbouwwoning volgens de BEN-principes gebouwd. Kort samengevat betekent het dat je woning bijna geen energie verbruikt. En dat de weinige energie die je nog verbruikt afkomstig is van groene energiebronnen.

De voorwaarden voor een BEN-woning

Uiteraard bestaan er enkele voorwaarden om te kunnen spreken van een BEN-woning.

1. De energieprestatie van de BEN-woning

De belangrijkste voorwaarde is het E-peil. Dat moet bij een BEN-woning 30 of lager zijn. Het E-peil staat voor de mate waarin een woning energiezuinig is. Hoe lager het peil, hoe beter.

2. De BEN-woning is goed geïsoleerd tegen temperatuurverschillen

Het S-peil duidt aan in welke mate de schil van de woning energie-efficiënt is. Dit start bij een goede isolatie. Het belang van het isoleren van je woning is intussen al goed ingeburgerd. Niet alleen om kosten te drukken. Vooral ook om het wooncomfort te verhogen. De mate waarin de binnentemperatuur constant blijft speelt hierin een rol. Je spreekt van een BEN-woning vanaf S-peil 28 of lager.

Bij deze voorwaarde komt ook de U-waarde kijken. Hiermee wordt bepaald hoeveel warmte per vierkante meter verloren gaat bij een koudere buitentemperatuur. Daken, muren, ramen, vloeren, deuren en poorten hebben elk een eigen norm op vlak van deze U-waarde.

3. Een aangenaam binnenklimaat in de BEN-woning

In de BEN-woning heerst er altijd een aangenaam binnenklimaat dankzij een ventilatiesysteem en dankzij het beperken van de kans op oververhitting. Bij deze punten staat de architect al stil van bij de ontwerpfase. Hoe is het huis georiënteerd? Hoeveel ramen komen er? En waar? Alles wordt zodanig ontworpen dat jouw huis tijdens de zomer lekker koel blijft. Uiteraard zijn er altijd ramen waar de zon op valt. Anders zou je woning een onaangenaam donkere bunker zijn. Zonnewering aan de buitenkant is dan de manier om de BEN-normen te halen.

4. De BEN-woning wekt hernieuwbare energie op

De BEN-woning beschikt over voldoende bronnen van hernieuwbare energie om elk jaar 15 kWh of meer per vierkante meter op te wekken. Naast zonnepanelen gaat dit bijvoorbeeld over een zonneboiler, warmtepomp of biomassaketel.

De 5 grootste voordelen van de BEN-woning

Bouwen volgens de BEN-principes is een must, maar het heeft vooral grote voordelen. De BEN-woning is:

  1. heel comfortabel om in te wonen.
  2. goed voor een erg lage energiefactuur.
  3. klimaatvriendelijk.
  4. vele jaren later nog steeds veel geld waard.
  5. gezond dankzij een goede luchtcirculatie zonder tocht.

 

Maak een afspraak voor het ontwerp van jouw BEN-droomwoning.

Ontvang regelmatig onze Feng Shui tips

Bereikbaarheid

Parking vooraan beschikbaar.
Ingang via de deur aan de rechterkant van het gebouw.
Ons kantoor bevindt zich op de eerste verdieping (lift aanwezig).

download onze 10 tips om Feng Shui ook in jouw woon- en werkplek te integreren voor meer rust en kracht.