Steden bieden veel mogelijkheden, maar ze brengen ook uitdagingen met zich mee. Vooral als het gaat om het creëren van een harmonieuze leef- of werkruimte. Feng Shui in moderne stedelijke omgevingen. Het lijkt moeilijk met elkaar te rijmen.
Toch zijn er manieren om Feng Shui-principes toe te passen in appartementen, kantoorgebouwen en andere stedelijke ruimtes. Zo krijg je eilanden van rust in het hart van de stad.
De uitdagingen voor Feng Shui architectuur in stedelijke omgevingen
Stedelijke omgevingen brengen specifieke uitdagingen voor Feng Shui. Gebouwen staan vaak dicht op elkaar. Er is weinig contact met de natuur. Ramen kijken soms uit op betonnen muren in plaats van op groene tuinen. De drukte van verkeer en mensen kan storend werken op de energie van een ruimte.
Bovendien zijn appartementen vaak beperkt in oppervlakte. Dit maakt het uitdagender om ze te oriënteren en in te richten volgens de Feng Shui-principes. Kantoorgebouwen missen dan weer vaak de persoonlijke touch die een woning wel heeft.
Hoe Feng Shui architectuur toepassen in de stad?
Creëer een natuurlijk evenwicht
Steden bieden minder direct contact met de natuur. Toch is het perfect mogelijk om natuurlijke elementen in je ruimte te integreren. Daarom voorzien we in het ontwerp van je Feng Shui woning, appartement of kantoor altijd plaats voor planten. Ze brengen leven in je ruimte en zuiveren de energie. Plaats ze op plekken waar de energie lijkt te stagneren.
Optimaliseer de lichtinval
Natuurlijk licht is belangrijk in de Feng Shui architectuur. In stedelijke omgevingen is dit vaak een uitdaging. Zeker als de ramen op andere gebouwen of smalle straten gericht zijn.
Binnen de Feng Shui architectuur benutten we de ramen optimaal, zodat er zoveel mogelijk natuurlijk licht binnenkomt. Gebruik bij de inrichting gordijnen en jaloezieën die licht doorlaten. Ook spiegels verspreiden natuurlijk licht door de ruimte.
Zit je toch met een donker hoekje? Dan zetten we kunstmatige verlichting strategisch in, zodat het toch warm aanvoelt.
Houd de ruimte vrij van rommel
In een stedelijke omgeving is ruimte vaak beperkt. Ga slim om met de bergruimte en vermijd rommel. Want te veel spullen blokkeren de energie en geven een benauwd gevoel. Houd je woning of kantoor georganiseerd en overzichtelijk. Verwijder overbodige spullen. Dit creëert een gevoel van ruimte en bevordert een betere energiestroom.
Gebruik materialen en kleuren om de energie in balans te brengen
In stedelijke omgevingen zijn de omgevingskleuren vaak grijs en somber. Materialen als beton, steen en glas zijn overheersend.
Breng balans in je ruimte door de juiste materialen en kleuraccenten toe te voegen. In Feng Shui worden materialen en kleuren geassocieerd met de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Door bewust kleuren en materialen te kiezen, harmoniseer je de energie in je ruimte. En krijg je toch een Feng Shui omgeving midden in de stad.
Minimaliseer geluidsoverlast
Geluid wordt vaak over het hoofd gezien in Feng Shui. In steden is het lawaai van verkeer en buren storend voor de energiestroom in de ruimte. In de Feng Shui architectuur schenken we dus voldoende aandacht aan isolatie. Ook geluidsdichte ramen en dikke gordijnen houden storende geluiden tegen.
Feng Shui in stedelijke werkplekken
Feng Shui is ook in kantoren van grote waarde. En hiervan zijn er heel wat in stedelijke omgevingen. Bij het ontwerp van een Feng Shui kantoor zorgen we ervoor dat elke ruimte in het kantoor de juiste energie uitstraalt. Vergaderruimtes stimuleren samenwerking. Werkplekken stimuleren productiviteit.
Het toepassen van Feng Shui in een stedelijke setting vraagt om creativiteit en aanpassingsvermogen. Maar de beloning is een leef- of werkruimte waarin je je echt thuis voelt, ongeacht de hectiek van de stad om je heen.
Woon of onderneem je in de stad en wil je in jouw gebouw de Feng Shui principes toepassen? Doe beroep op Equipa3. Neem nu contact op.